top of page

Glas soorten

Glassoorten

Een korte uitleg..

De verschillende glassoorten die wij leveren zijn:

 

 • Enkel glas/Floatglas

 • Figuurglas

 • Isolatieglas

 • Isolatieglas HR++

 • Veiligheidsglas

 • Glas-in-lood

 • Brandwerend glas

 • Acrylaat (plexiglas)

 • Geëmailleerd hardglas

 • Hardglazen ramen

 • Hardglazen puien en deuren

 • Zonwerend glas

 • Zonnewering in isolatieglas

 • Zelfreinigend glas

 • Geluidwerend glas

 • Verzilverd glas (Spiegels)

 • Isolatieglas met kruiskozijnen

 • Ventilatieroosters

 

Enkel glas/Floatglas

Dit is het doorsnee heldere glas wat gemaakt wordt volgens een continu (float)productieproces. Floatglas wordt geproduceerd door de grondstoffen zand, kalk en soda onder hoge temperaturen te smelten. Kenmerkende eigenschappen van dit glas zijn: doorschijnend, doorzichtig en sterk. Dit zogenaamde floatglas wordt ook weer gebruikt bij de productie van isolatieglas.

 

Figuurglas

Er zijn talloze bijzondere glassoorten, die glassoorten die met een patroon uitgevoerd zijn, worden in het glasvak aangeduid met figuurglas. Figuurglas wordt vaak uit esthetisch oogpunt toegepast, maar ook kunnen deze soorten het doorzicht en/of lichtinval verminderen. Bij de fabricage van deze glassoorten wordt het gewenste patroon in het glas gedrukt doormiddel van twee rollen waar het glas tussen door gevoerd wordt.

 

Isolatieglas

Isolatieglas wordt toegepast om zijn isolerende eigenschappen. Het glas wordt opgebouwd uit een buiten- en een binnenblad met daartussen een met lucht of met een isolerend gas gevulde spouw. Op isolatieglas is een standaard fabrieksgarantie van 10 jaar van toepassing. Deze garantie houdt in dat er geen blijvende vermindering van doorzicht of een grauwwaas zal optreden. Elke fabrikant heeft bij deze garantie zijn eigen uitsluitingen en voorwaarden.

 

Isolatieglas HR++

HR++ (hoogrendement) glas is in principe hetzelfde opgebouwd als 'gewoon'-isolatieglas met dit verschil dat bij HR++ glas een flinterdunne metaal-'coating' is aangebracht op de binnenruit. Deze metaal-'coating' kaatst als het ware de warmtestraling terug de woning in, zodat er minder energie nodig is voor het verwarmen van de woning. Hoogrendementsglas levert een nog grotere besparing op en nog meer comfort in vergelijking met 'gewoon'-isolatieglas. Op isolatieglas is een standaard fabrieksgarantie van 10 jaar van toepassing. Deze garantie houdt in dat er geen blijvende vermindering van doorzicht of een grauwwaas zal optreden. Elke fabrikant heeft bij deze garantie zijn eigen uitsluitingen en voorwaarden.

 

Veiligheidsglas

Veiligheidglas wordt toegepast om ongelukken te voorkomen als gevolg van doorval en als inbraakpreventie. Onder veiligheidsglas vallen alle soorten draadglas, gelaagd glas en hardglas. Welke soort waar en wanneer moet worden toegepast wordt omschreven in de veiligheidsnorm NEN 3569: veiligheidsbeglazing in gebouwen.

 

Glas-in-lood

Glas-in-lood is sierglas dat in verschillende ontwerpen opgebouwd kan worden. De verschillende kleuren en vormen glas worden door lood verbonden tot het gewenste ontwerp. Door de vele glassoorten en technieken zijn er in het glas-in-lood oneindig veel mogelijkheden. Ook uw eigen ontwerp behoort tot de mogelijkheden. Tevens is het mogelijk om glas-in-lood tussen isolatieglas te laten plaatsen.

 

Brandwerend glas

Brandwerend glas is een veiligheidsglas dat een brandvertragende werking heeft. Brandwerend glas is net als gelaagd glas opgebouwd uit meerdere lagen en voorzien van een opschuimende brandvertragende gel. Bij brand zet deze bij ongeveer 120º uit, waardoor een hard en ondoorschijnend scherm ontstaat. Brandwerend glas is in verschillende soorten te verkrijgen die ieder hun eigen brandvertragingstijd hebben.

 

Acrylaat (plexiglas)

Acrylaat staat meer bekend als plexiglas of perspex. Acrylaat heeft als bekendste eigenschap dat het meer meegeeft dan glas en dus minder snel zal breken. Een zo goed als onbreekbare acrylaat soort is polycarbonaat in de volksmond ook wel lexaan genoemd. Acrylaat is in verschillende soorten, kleuren, diktes en afmetingen te verkrijgen.

 

Geëmailleerd hardglas

Geëmailleerd hardglas heeft dezelfde eigenschappen als hardglas. Echter tijdens het productieproces wordt het glas voorzien van een versmolten verflaag, de geëmailleerde laag, deze laag is in vrijwel elke RAL-kleur leverbaar. Het geëmailleerde hardglas wordt veelal toegepast als borstweringspanelen in ramen en kozijnen en als wandbekleding in het interieur. Dit product kan zowel als enkel glaspaneel, als sandwichpaneel en als isolatieglaspaneel toegepast worden.

 

Hardglazen ramen

Bij dit soort ramen is het hang- en sluitwerk in het glas aangebracht. Het voordeel hiervan is dat door het ontbreken van een raamwerk het een onderhoudsarmproduct is met een vrijwel onbeperkte levensduur. Ook zal er hierdoor meer licht in huis komen. Door hardglas toe te passen wordt ook een stukje veiligheid gecreëerd. Deze ramen zijn ook in isolatieglas uit te voeren, hierbij wordt het glas voorzien van een smal kunststofprofiel om de grote voordelen van hardglazen ramen te behouden.

 

Hardglazen puien en deuren

Hardglazen deuren en puien zijn in diverse uitvoeringen leverbaar. Hierdoor is dit product dan ook breed toepasbaar. Voorbeelden hierbij zijn: entreepuien, buitenpuien, binnendeuren en - wanden, douchedeuren en -wanden of cabines en ook trappen behoren tot de mogelijkheden. Hardglazen deuren en puien nodigen uit of sluiten ruimten juist discreet af zonder het gevoel te krijgen opgesloten te zijn. Eén en ander heeft te maken met het geheel of gedeeltelijk zorgen voor doorzicht waardoor ruimtes groter lijken.

 

Zonwerend glas

Zonwerend glas is voorzien van een zonwerende coating die ervoor zorgt dat de zonnewarmte voor een deel buiten blijft. De ventilatie moet bij dit glas wel optimaal werken om de toch binnengekomen warmte te kunnen afvoeren. Zonwerend glas is te combineren met een warmtereflecterend binnenblad (Low e) om tevens warmte-isolerende eigenschappen, vergelijkbaar met die van HR glas, te verkrijgen. Zonwerend glas wordt vooral toegepast op plaatsen waar grote glazen oppervlakten worden gebruikt, zoals in dakbeglazingen en bij structurele beglazingen.

 

Zonnewering in isolatieglas

Zonnewering in isolatieglas is de ideale combinatie van isolatieglas en jaloezieën. In de spouw van isolatieglas wordt bij dit product namelijk een jaloeziesysteem ingebouwd. Hierdoor zijn de jaloezieën beschermd tegen vuil en beschadiging. Daarnaast is de zonwering bij het gebruik van dit systeem twee keer zo goed als bij 'normale' externe jaloezieën. De bediening gebeurt door middel van een treksnoer aan de buitenkant van het kozijn of door middel van een op afstand bedienbare elektrische aandrijving. Isolatieglas met het geïntegreerde zonnewering systeem kan in elke gewenste combinatie en uitvoering, beschikbare kleuren en systemen, worden geleverd.

 

Zelfreinigend glas

Zelfreinigend glas is een gewone ruit die voorzien is van een speciale coating aan de buitenkant. Eenmaal blootgesteld aan het daglicht zorgt de coating voor tweeledige chemische reactie waardoor al het organische vuil wordt afgebroken. Het tweede deel van het proces gebeurt wanneer regen of water op het glas valt. Aangezien het glas 'hydrofiel' is vormt het water geen druppeltjes, maar een gladde laag over de ruit en wordt zodoende het vuil van het glas afgespoeld. Vergeleken met conventioneel glas droogt het water ook zeer snel en zonder lelijke droogvlekken achter te laten.

 

Geluidwerend glas

Geluidwerend glas heeft uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. De beglazing bestaat uit twee ruiten van verschillende dikte en/of samenstelling en eventueel een speciale gasvulling in de spouw. Met behulp van geluidwerend glas kan aan elke situatie, waarin geluidsoverlast een rol speelt, het hoofd worden geboden. Gedacht kan worden aan: centra van grote steden, in de buurt van verkeersknooppunten, autosnelwegen, spoorwegen, vliegvelden en aanvliegroutes.

 

Verzilverd glas (Spiegels)

Verzilverd glas is reflecterend gemaakt door aan een zijde een zilverlaag aan te brengen, waardoor de bekende spiegel ontstaat. Ruimten kunnen veel groter lijken door eenvoudige spiegeleffecten. Verzilverd glas is op bestelling te snijden in verschillende maten en kleuren. De meest voorkomende diktes zijn 4 mm en 6 mm. Voorbeelden van kleuren zijn: brons, grijs, roze en groen.

 

Isolatieglas met kruiskozijnen

Isolatieglas is leverbaar met kruiskozijnen in verschillende soorten en maten. Dit houdt in dat naast het klassiek vierkant en rechthoek met vakverdeling ook speciale vormen als rond, ovaal, driehoek et cetera tot de mogelijkheid behoren. Verder is er keuze uit diverse profielmodellen die weer verkrijgbaar zijn in diverse tinten en designs. Isolatieglas met kruiskozijnen is een energiebesparend en onderhoudsarm product dat uw woning een klassiek karakter geeft.

 

Ventilatieroosters

Waar geïsoleerd wordt, moet ook geventileerd worden. Voor de gezondheid van de mens is een goede luchtkwaliteit erg belangrijk. Om vocht, vervuilde en/of geurende lucht af te voeren, is ventileren met verse lucht de beste oplossing. U kunt natuurlijk altijd een raam open zetten, maar ventilatie door middel van ventilatieroosters is inbraak-, regen en insectenwerend en dus wel zo comfortabel.

Wilt u meer informatie of een offerte? 
bottom of page